Racet

Mellan 200 och 250 segelbåtar som ivrigt väntar på att få komma iväg i kombination med ett minst sagt trångt startområde ställer stora krav på planering och förberedelser Och allt är förberett in i minsta detalj…

Båtarna startar i mindre grupper/klasser med tio minuters mellanrum från kl 11:00 på söndagen fram till cirka kl 14:00. De båtar som snart ska starta ligger i ”gater” strax bakom startlinjen och väntar på sin tur.

De minsta och långsammaste båtarna startar först och de största och snabbaste sist. Vid Sandhamn lämnar båtarna skärgården och ger sig ut på Östersjön för den klassiska seglingen runt Gotland. I år går tävlingsbanan medurs runt Gotland. Banans totala längd är cirka 350 distans. Alla seglar samma bana utom Classic-klassen som seglar ner till Visby för att sedan vända hemåt mot målet vid Sandhamn. Den banan är cirka 247 distans.

De flesta räknar med cirka två-tre dygn till sjöss, från Stockholm ström genom skärgården, runt Gotland och tillbaka till målgången utanför Sandhamn. ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamen från norra Europa.

Bana

Ansvarig redaktör KSSS-Publicerad 2017-06-06